Европейската комисия ще отпусне още 100 милиона евро в помощ на

...
Европейската комисия ще отпусне още 100 милиона евро в помощ на
Коментари Харесай

Европейската комисия дава още €100 млн. на пострадалите от украинския внос земеделци

Европейската комисия ще отпусне още 100 милиона евро в помощ на земеделците от Източна Европа, чиято продукция залежава поради вноса на по-евтино украинско зърно, заяви нейната говорителка през днешния ден.

" Сега приготвяме втори пакет за финансова поддръжка от 100 милиона евро ", сподели говорителката Дана Спинанц  на постоянния пладнешки брифинг на Комисията.

Досега тя е предоставила един спомагателен пакет от 56 милиона евро за най-засегнатите производители на зърно.

Председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен е дала отговор през днешния ден на писмо на министър-председателите на Полша, Румъния, Словакия, Унгария и България, които настояваха за ограничения за излизане от обстановката.

Фон дер Лайен е споделила е, че е осведомена за ситуацията с вноса на някои украински аграрни артикули и че за решаването на казуса би трябвало " общ европейски метод ".

Европейският съюз е на първо място митнически съюз и обединен пазар и тяхното ръководство е от изключителната подготвеност на съюза, а не на националните държавни управления, напомни Комисията.

Освен новата финансова помощ Комисията подготвя и защитни ограничения за европейските производители -  " според използваните правила за избрани типове зърнени храни - пшеница, царевица, слънчогледово и рапицово семе ", сподели Спинанц. Тя не посочи незабавно какви ще бъдат тези ограничения.

На трето място Комисията стартира следствие за нарушение на разпоредбите на вътрешния пазар на Европейски Съюз, що се отнася до други чувствителни продукти, сподели говорителката.

Изпълнителният зам.-председател на Комисията Валдис Домбровскис се очаква по-късно през днешния ден да разиска тези оферти с министрите на земеделието на петте наранени страни членки и на Украйна, сподели Спинанц.

" Ние сме ангажирани от една страна да поддържаме Украйна да изнася своите артикули, в това число земеделските си артикули, тъй като това е значима линия на живота за украинската икономика; ние сме ангажирани да доведем тези артикули до международните пазари, където те са търсени, с цел да адресираме безпокойствата, свързани със сигурността на изхранването и сме изцяло ангажирани да поддържаме нашите земеделци ", сподели говорителката.

Европейски Съюз внася безмитно украинско зърно според признат по-рано собствен правилник като част от политическата и икономическата поддръжка за Украйна. Напрежение в цитираните страни членки породи, тъй като част от количествата украинско зърно останаха в тях, вместо да преминат директно към други елементи на света, подбивайки локалните цени. Тези страни членки се оплакаха, че украинското зърно не постоянно отговаря на фитосанитарните правила на съюза.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР